Fortlax datacenter etablerar nu ett nytt 1 MW och 1000 m² stort datacenter i Piteå i Norrbotten som beräknas generera upp till tio nya arbetstillfällen.
Fortlax II, 35 minuter från Facebooks datahallar, blir ett datacenter i Tier 3-design, dvs. en högsäkerhetsanläggning med mycket hög driftsäkerhet. Fortlax kan därmed erbjuda sina mest krävande kunder en mycket säker lösning med två redundanta, speglade datacenter – Fortlax I och Fortlax II.
För att möta en ökad efterfrågan från kunder med höga prestandakrav för hastighet, datalagring, Big data och molnbaserade lagringstjänster, bygger nu Fortlax datacenter en ny anläggning 8 km norr om sin nuvarande anläggning inom The Node Pole-regionen. Etableringen av det nya datacentret innebär att de kan erbjuda ett toppmodernt Twin-datacenter, som konkret är två datacenter geografiskt åtskilda från varandra med bland annat separat strömförsörjning.
”Denna etablering är en viktig pusselbit i vår utveckling av ett unikt och världsledande datacentererbjudande”, säger Anders Berglund, vd på Fortlax datacenter.

Skalbart serverutrymme

Den nya anläggningen byggs i en fastighet som tidigare använts för kontanthantering, och erbjuder skalbart serverutrymme på upp till 10 000 m². Centret kommer drivas av hundraprocentigt förnybar vattenkraft från Luleå älv – vilket i sin tur ger både globalt konkurrenskraftiga driftskostnader och exceptionellt hög stabilitet.

Fortlax II
Byggplatsen Fortlax II – Skiss över det nya ”Twin-datacentret konceptet”. Sektioner kan byggas i ”containerform” vilket möjliggör snabb och flexibel expansion. Den nya tomten är på ca 10 000 kvadratmeter.

 

Ökad efterfrågan

”Vår plan är att öppna centret för våra kunder under hösten 2015, för att sedan gradvis skala upp erbjudandet i takt med den ökande efterfrågan. Denna efterfrågan kommer sannolikt att öka än mer kraftigt genom att vi nu kan skala upp vårt premium RAID-säkerhetserbjudande, med den nära tillgången till både nät och regional kompetens i världsklass som finns här”, berättar Anders Berglund.
”Den här investeringen kommer helt rätt i tiden. Allt fler företagskunder flyttar numera ut sin datahantering från de egna leden och letar således efter kostnadseffektiva, gröna och stabila lösningar för datoranvändning med höga krav för prestanda, datalagring, Big data och molntjänster.
Fortlax datacenter stärker genom sin nya etablering konkurrenskraften för hela regionen då vi tillsammans breddar vårt erbjudande mot alla typer av högkrävande kunder”, säger Fredrik Kallioniemi, The Node Pole.
Etableringen genomförs med stöd av Tillväxtverket.

Om Fortlax

Fortlax AB är ett privatägt företag som erbjuder ett brett utbud av digitala lagringstjänster och tillhörande datadriftstjänster. Företaget grundades 2004 och har idag ca 400 svenska och globala kunder i alla storlekar. Unikt för bolaget är att man erbjuder unika lösningar till kunder med extra höga krav på säkerhet såväl som teknologi. Fortlax är lokaliserat strax utanför Piteå. VD Anders Berglund har varit med i Fortlax sedan 2004 och expanderar nu verksamheten för att möta den starka trend av ökad efterfrågan för högpresterande datahanteringslösningar.

Om The Node Pole 

The Node Pole-regionen ligger precis vid polcirkeln och omfattar kommunerna Luleå, Boden och Piteå. Affärsregionen har fått sitt namn på grund av det nordliga läget och för sin framväxt som globalt centrum för datatrafik. The Node Pole har perfekta förhållanden för skapandet av kundanpassade lösningar för högteknologiska och elintensiva branscher såsom datahantering.
www.thenodepole.com

För mer information kontakta:
Anders Berglund, VD Fortlax
Mobil: 070 349 29 21
Mail: 
anders.berglund@fortlax.se  

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

Besök vår webbshop

I vår webbshop kan du köpa allt från kompletta datorer till switchar

Till vår webbshop
°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.