Fortlax Datacenter

I mars 2003 köpte Anders Berglund och Mats Hjorth fastigheten som Fortlax datacenter ligger i av Fortifikationsförvaltningen – svenska försvaret. Anläggningen har tidigare varit en mycket hemlig avlyssningsanläggning, se del 1.
Eftersom byggnaderna/serverhallarna och den höga driftsäkerheten lämpade sig mycket väl för datadrift och datalagring var det naturligt att starta en datacenterverksamhet på platsen.

Digitalt långtidsbevarande

Tidigt kom visionen att vi, Fortlax, skulle arbeta med digitalt långtidsbevarande. Richard Rierstam, med ett förflutet från Riksarkivet och just digitalt långtidsbevarande var en av de nya kontakterna som erbjöds delägarskap i företaget. Marknaden var dock inte riktigt mogen för ett digitalt långtidsbevarande – eArkiv runt 2004-2005. Utan att göra avkall på visionen startade då Fortlax med att erbjuda kunderna Fortlax Online backup som idag är en av våra mest framgångsrika tjänster.

Molntjänster

Vi var tidigt ute med molntjänster innan namnet för tjänsten knappt var känd men idag är detta ett välkänt begrepp. Utvecklingen går mot att vi sparar allt färre data i våra egna enheter och mer i molnlösningar. Detta gör att Fortlax ser mycket positivt på utvecklingen.

Tjänster

Idag har Fortlax många stora och små företag samt myndigheter på kundlistan. De tjänster som vi erbjuder dem är även idag Fortlax Online Backup men också Storage on demand (”lagring på kran”), eArkiv för digitalt långtidsbevarande, serverhotell och konsulttjänster kopplade till våra tjänster.

Utvecklingen av Fortlax fortsätter och nu bygger vi en ny datahall Fortlax 2 (F2) som beräknas vara klar 1 november 2015. F2 ligger i Öjebyn utanför Piteå. Den nya anläggningen knyts ihop med vår nuvarande anläggning F1.

Är du intresserad av att veta mer om F2 och vad det innebär att vara kund hos oss är du varmt välkommen att höra av dig.

 

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

Besök vår webbshop

I vår webbshop kan du köpa allt från kompletta datorer till switchar

Till vår webbshop
°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.