Fortlax I

Fortlax i Hortlax utanför Piteå har varit en toppmodern och en av Sveriges viktigaste och mest hemliga avlyssningsstation. Det finns säkerhetsutrustning kvar på anläggningen som ska motstå ett storskaligt krig.

Avlyssning av atomubåt

Den sista gången försvarets personal jobbade övertid på anläggningen var då det avlyssnade en rysk försvarsövning augusti år 2000. Den 12 augusti avlyssnades atomdrivna ubåten Kursks anrop med 112 man ombord. En explosion hade skett ombord på ubåten. Alla på ubåten dog vid olyckan. Radiotrafiken från katastrofen under och efter händelsen var mycket intressant för signalspanare att avlyssna. Det var i Hortlax som Sverige avlyssnade Rysslands värsta ubåtskatastrof genom tiderna.

Provskjöt med AK5

Anläggningen i Fortlax byggdes ut 1989 och 1991 till att bli en supermodern avlyssningsanläggning. Det var den vassaste anläggningen som försvaret kunde bygga som skulle kunna stå emot stridsgas, kärnvapen och avlyssning utifrån.

Anläggningen skulle kunna klara sig i sex månader utan kontakt med omvärlden. Inga mobiltelefoner fungerade inne i anläggningen. Man till och med provskjöt mot fönsterglasen med en AK5 för att se om de höll måttet.  Den fick egen vattenrening, luftrening och elaggregat.

30-miljonersanläggning

Anläggningen kostade 30 miljoner att bygga, tio år senare lades den ner. 2002 lämnade den siste av de runt 50 anställda i hemlig tjänst anläggningen.

Avvecklingen berodde på den avspänning som skedde i samband med det kalla krigets slut.

FRA större nu än någonsin

FRA har idag en stor verksamhet med över 700 anställda och en budget på en halv miljard. Avlyssningen idag är större än någonsin men den sker inte från Hortlax längre.

Vi på Fortlax Datacenter som sedan tog över anläggningen har mycket nytta av det mycket strikta säkerhetskoncept som präglar anläggningen. Den passar perfekt för att lagra våra kunders data på ett mycket säkert sätt, tack FRA.
Källa: Martin Jönsson

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

Besök vår webbshop

I vår webbshop kan du köpa allt från kompletta datorer till switchar

Till vår webbshop
°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.