EMP-skydd

ElektroMagnetisk Puls, EMP, är en mycket kortvarig, bredbandig och energirik elektromagnetisk puls som bland annat uppstår vid kärnvapenexplosioner. Om vi tänker oss att kärnvapenexplosioner är den mest extrema formen som skapar EMP och något som vi förhoppningsvis aldrig behöver uppleva finns det andra situationer som kan skapa EMP.

Strålning från solen

EMP kan uppstå genom strålning från solen vilket historiskt har hänt på 1800-talet. En sådan “attack” från solen skulle bland annat kunna slå ut mycket inom datalagring som bland annat  hård-diskar. EMP skulle med andra ord få katastrofala konsekvenser för ett land där all data som inte är skyddad från EMP skulle kunna vara förlorad.

I tryggt förvar

Fortlax (F1) är en modern f.d. avlsyssningsanläggning som försvarsmakten har byggt och ägt där skydd från yttre attacker som EMP är installerat. Våra “bankvalv” är byggda för att klara det mesta som till exempel ett fullskaligt krig eller höga strålningsattacker från solen.

En av Europas säkraste

Anläggningen är en av Europas säkraste, mest påkostade och professionella anläggningar för datalagring och drift av IT-miljöer. Fastigheten har säkerhetsklass 3 vilket är den högsta en civil fastighet kan få i Sverige. Serverrummen utgörs av ”bankvalv” inuti byggnaden helt separerade från varandra och anläggningen är även godkänd av Riksarkivet för lagring av så kallad ”Verks-information”- digital information från Statliga verk.

Här har vi punktat några av de skyddsåtgärder som är gjorda på F1

  • Inhägnad fastighet 21000 kvm
  • Byggnader om totalt 1800 kvm
  • Skottsäkra fönster
  • Sektionerade serverhallar som är egna brandceller
  • Automatisk släck i serverhallar, automatiskt brandalarm kopplat till räddningstjänsten.
  • Redundant svartfiber och ISP
  • Redundant avbrottsfri kraft – UPS
  • Redundant reservkraft för värme och kyla
  • EMP-skydd (elektromagnetisk puls) och RÖS-skydd (inga radiosignaler) i hela huvudbyggnaden samt teknikbyggnad

I den öppna delen av Fortlax Datacenter (F1) finns även en representationsanläggning med möteslokaler, restaurangkåta, grillstuga, vedeldad bastu samt 20 sovplatser (för katastrofläge). Fastigheten ligger naturskönt och enskilt (2,5 km från närmaste bebyggelse). 12 km från Piteå centrum och 60 km från Luleå flygplats och 79 km från Skellefteå flygplats.
Skulle du vilja få en visning av anläggningen? Kontakta oss så ordnar vi det.

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

Besök vår webbshop

I vår webbshop kan du köpa allt från kompletta datorer till switchar

Till vår webbshop
°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.