Skräp

Företag lagrar mer data än de behöver enligt en artikel i Computer Sweden. – Om allt det skulle lagras i Macar och Ipads som staplades på varandra skulle det gå sex gånger fram och tillbaks till månen, säger Anders Lindqvist, nordisk försäljningsdirektör på informationshanteringsföretage

Bara 17 procent är relevant data

Enligt en rapport som Veritas har gjort om datalagring beräknas bara 17 procent av den data som lagras vara användbar, aktuell och sökbar data. Övrig data är skräpdata och sådant som man inte vet vad det är – dark data. Detta är ganska uppseendeväckande data som bör tas på största allvar. Företag budgeterar rutinmässigt med ökad volymökning av data istället för att ta reda på vad de egentligen behöver eller vad som lagras.

Ingen strategi

Undersökningen visar också att 73 procent av de svenska företagen inte har någon strategi för hur de ska tillgodogöra sig det affärsmässiga värdet av sin data. Det betalas väldigt mycket pengar för att lagra skräp-data, här finns det mycket att spara. Det handlar om att företagen måste klassificera resten av sina data och bestämma sig för hur de ska hanteras.
Det viktigaste anser Anders Elbak, analytiker på IDC är inte kostnaden utan att företag inte har överblick över vilka data som sparas och också att mängderna som lagras slöar ner deras prestanda.

Kasta ren skräpdata

Anders Elbak säger även att ett första steg i städprocessen är att kasta ren skräpdata, det finns program som gör det. Att se till att det inte samma data finns lagrat på flera ställen eller i flera versioner är också ett bra sätt att rensa i sin datamängd. Det finns även verktyg för det – single instance storage.

Klassificera din data

Nästa steg är mer komplicerat, det är att klassificera den data som företaget inte vet vad det har för värde men där det kan dölja sig viktig information. Det stora affärsvärdet ligger till sist i att faktiskt ha kontroll över dem och veta vad man har, avslutar Anders Elbak.
Vi på Fortlax vet att det är en utmaning att klassificera sitt företags data. Om det inte görs finns risken att den data som verkligen är affärskritisk svämmas över av mindre viktig data eller skräpdata.
Läs även – Gigabit och gigabyte – vi reder ut begreppen
banneronlinebackup

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

Besök vår webbshop

I vår webbshop kan du köpa allt från kompletta datorer till switchar

Till vår webbshop
°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.