Enligt Gartner kommer 6,4 miljarder “saker” att vara uppkopplade och användas under 2016.
Internet of Things (IoT) har uppmärksammats senaste åren och nu börjar det att bli  allt mer konkret även för oss konsumenter. Varje dag kopplas 5,5 miljoner saker upp mot nätet. IoT är mycket större än vad man kan tro vid första tanken.

Vad är internet of things?

Men vad är IoT egentligen? IOT Sverige har en bra förklaring “(sakernas internet på svenska), är ett samlingsbegrepp för den utveckling som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder och andra saker samt varelser (inklusive människor), förses med små inbyggda sensorer och processorer.

Detta medför att dessa enheter kan uppfatta sin omvärld, kommunicera med den och på så sätt skapa ett situationsanpassat beteende och medverka till att skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster.”

Bilen

Bilar som är uppkopplade är kanske det vi tänker på först när vi tänker på IoT. Har du en nyare bil kan du idag styra mycket från en app i din smartphone som till exempel att slå på dieselvärmaren.

Konsument-tjänster

IoT kommer att omsätta 235 miljarder 2016 och det är 22 procent upp från 2015. Det är framförallt inom den professionella sektorn som detta växer fram. Det är inom konsument-tjänster som IoT kommer växa snabbast. Servicetjänster genom IoT är det som levererar mest värde och som får störst uppmärksamhet.

Gartner räknar med att 13,5 miljarder saker inom konsumentsektorn kommer att vara uppkopplade 2020. Det är ofattbara belopp.

Behovet av datalagring ökar

IoT kommer att skapa mycket data som i sin tur behöver lagras, vilket förstås gläder oss på Fortlax. Oavsett om du behöver lagra data från IoT eller någon annan källa är du välkommen till Fortlax datacenter, vi har nu två datacenters, Fortlax 1 (F1) och Fortlax 2 (F2).

banneronlinebackup

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

Besök vår webbshop

I vår webbshop kan du köpa allt från kompletta datorer till switchar

Till vår webbshop
°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.