Säker surf

Det är som bekant inte helt tryggt att var ute på nätet och surfa. Har du otur kan du drabbas av olika typer av skadlig kod från program eller script som i bästa fall bara är irriterande och i värsta fall kan orsaka stor skada för dig privat eller som företag.

Här får du nio tips för säkrare surf

Logga ut

En mycket effektiv åtgärd för att minska risken för intrång är att alltid logga ut från tjänster så snart du använt dem. Det gäller alla tjänster som e-post (nätbaserad) forum, sociala medier och andra tjänster som du måste logga in på för att kunna använda dem.

En del av dessa tjänster kan, om du är inloggad, följa dig och kartlägga vad du gör på nätet.

Sociala medier

Se alltid till att du har dina sekretessinställningar uppdaterade som på till exempel Facebook. De kan ändras över tid och kan behöva justeras. Hackare och andra bedragare kan komma åt saker som du kanske bara vill dela med dina vänner.

Google

Om du inte vill att Google spårar vad du söker på ska du inte vara inloggad på Google. Vill du vara helt anonym när du googlar kan du välja en annan sökmotor som till exempel duckduckgo.com som erbjuder anonym sökning.

Vill du gå ett steg längre kan även dölja ditt IP-nummer. Då kan ingen känna igen dig och inte heller känna igen om du kommer till en sida flera gångar. Om du vill dölja din ip-adress kan du gå med i lösningar som Tor eller Freedome. Dessa verktyg är inte helt enkla att använda och kräver en del jobb innan du kommer igång. Det kan också bli en del problem att surfa till vissa sidor om du använder dessa verktyg.

Uppdateringar

Se alltid till att du har alla programvaror uppdaterade. En uppdatering av en programvara innehåller ofta säkerhetsuppdateringar som kan vara mycket viktiga.

Cookies

Vill du inte att olika hemsidor ska anpassa sitt innehåll utifrån ditt beteende kan du stänga av cookies i din webbläsare. Du kan välja att bara välja bort tredjepartscookies i din webbläsare, då slipper du att andra program än den sidan du är på spårar vad du gör och till exempel säljer informationen till annonsnätverk.

Lösenord

Vi översollas med kravet att ha ett lösenord på snart alla typer av tjänster. Se till att ha olika lösenord på alla dina tjänster på nätet som kräver lösenord. Ett enkelt sätt att spara säkra lösenord på är till exempel tjänsten 1Password.

Gratis Wifi

Se upp för att använda dessa och logga definitivt inte in på känsliga sidor när du är uppkopplad på ett sådant. Någon kan snappa upp dina användaruppgifter eller kreditkortsuppgifter om nätverket är hackat eller kanske fejkat. Det finns program som krypterar din data mellan din dator och routern som till exempel F-secures Freedome.

VPN är säkert

Om du använder en VPN-lösning är du skyddad mot mycket. Din information skyddas mellan dig och en eller flera andra enheter. Ingen kan se vad som görs, vem som gör det och varifrån det görs i denna “tunnel”.

Länkar kan vara farliga

Det är inte hälsosamt att vara var som helst på nätet. Vissa platser är direkt olämpliga. Var alltid försiktig när du är på nya platser på nätet. Att ha ett grundtänk som är skeptiskt är inte fel när det gäller nätsurfning.

Det finns en del att tänka på när man är ute på nätet och surfar. Om du använder en del av ovanstående tips ökar du säkerheten markant. Visste du att den data du backupar hos oss på Fortlax är krypterad, det är bara du som har lösenordet som kan dekryptera din data.

Vill du veta mer om vår backup-tjänst Fortlax online backup, är du välkommen att kontakta oss.

 banneronlinebackup

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

Besök vår webbshop

I vår webbshop kan du köpa allt från kompletta datorer till switchar

Till vår webbshop
°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.