Datavirus

Virus i datorer är ett ständigt hot och periodvis är de extra hotfulla när specifika virus cirkulerar på nätet som får många datorer på samma gång att på ett eller annat sätt att fungera sämre.

Oftast är det inte så svårt att undvika virus och skydda sin dator från skadlig kod. Här är några åtgärder du kan vidta för att radikalt minska risken för att få in virus i din dator:

  • Installera alltid ett antivirusprogram. Ett antivirusprogram skyddar datorn effektivt mot  de flesta datavirus. Se till att det är uppdaterat. Med hjälp av antivirusprogram söks datorn igenom efter virus som tar sig in via e-post, operativsystem eller filer. Nya virus uppträder dagligen och det är därför viktigt du ställer in antivirusprogrammet så att uppdateringar installeras automatiskt.
  • Var försiktig med att öppna  bilagor i e-posten om det inte är något du väntar dig. Många datavirus bifogas e-postmeddelanden och börjar spridas så snart du öppnar bilagan. Det är säkrast att låta bli att öppna bilagor om det inte är något du väntar dig.
  • Avsändare – Kolla alltid att avsändaren av ett mail är den riktiga. Det finns phishing-sidor (nätfiske-sidor) som “marknadsförs” genom mail. Mailet kan se  väldigt trovärdigt ut och kan utges för att exempelvis komma från en stor bank.
  • Se till att ditt operativsystem är uppdaterat, ofta innehåller uppdateringar viktiga säkerhetsuppdateringar som täpper till möjliga säkerhetshål.
  • Använd en brandvägg. Brandväggar kan varna dig för misstänkta aktiviteter om ett virus eller en mask som försöker ansluta till din dator. En brandvägg kan även blockera virus, maskar och hackare om de försöker hämta potentiellt skadliga program till din dator.
  • Webbläsarens sekretessinställningar. Det finns virus som vid klick på en webbplats kan installera ett program i din webbläsare som gör att du till exempel vid sökning hamnar på andra sidor än de du sökte. Se till att du går igenom din webbläsares sekretessinställningar för att minska risken för intrång. Har du fått ett intrång, kolla om du har något okänt program som installerats.
  • Använd blockering av popup-fönster i webbläsaren. Popup-fönster är ett litet  webbläsarfönster som visas ovanpå den webbplats du besöker. De flesta skapas av annonsörer, men de kan även innehålla skadlig eller osäker kod. Med blockering av popup-fönster kan du förhindra att vissa av de här fönstren visas.

Vi på fortlax sätter säkerheten i första rummet och hjälper våra kunder att få så säker datamiljö som möjligt. Vill du veta mer om hur du kan optimera din datamiljö, kontakta oss på Fortlax så hjälper vi dig.

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

Besök vår webbshop

I vår webbshop kan du köpa allt från kompletta datorer till switchar

Till vår webbshop
°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.