Datacenter

De mest omtalade anledningarna varför datacenters etablerar sig Norrbotten är tillgången till förnyelsebar energi, stabil elförsörjning och kylan. Det är viktiga skäl men det finns ett annat skäl som är själva grunden till att hela branschen har fått tänka om och titta norrut.

Hög dataöverföringskostnad

Kostnaden för dataöverföring har länge varit ett ekonomiskt hinder för att kunna etablera datacenters långt från kunderna. Datacenters har byggts nära stora städer som London, Frankfurt, Paris mfl. Det har helt enkelt varit nödvändigt för att kunna optimera investeringen. Andra fördelar för etablering av datacenters som stabil elförsörjning och naturlig kyla har överskuggats av dataöverföringskostnaden.

Sjunkande kostnad

Nu när kostnaden för dataöverföring sänks har förutsättningarna att etablera datacenters på andra platser än nära storstäder förändrats. Nu kan de som tänker etablera datacenters titta på andra parameterar vilket gör att etableringar i norra Sverige har blivit riktigt intressanta. Här uppe i norr finns de tre grundpelarna:

  • Förnyelsebar el
  • Stabil elförsörjning
  • Kallt klimat

Dessutom finns är en väl utbyggd infrastruktur och god kompetens. Vi välkomnar förstås de sänkta kostnaderna för dataöverföring, tack vare det får vi datacenters som är moderna ur klimatsynpunkt.
Fortlax har drivit datacenter sedan 2004, vi är pionjärer i denna bransch men vi vet att det inte går att leva på gamla meriter, därför utvecklar vi ständigt nya lösningar. Det senaste är vårt nya datacenter Fortlax 2 (F2) som blir ett twin-datacenter.
Vill du veta mer om Fortlax och om våra tjänster, läs mer på vår hemsida och kontakta oss så berättar vi mer.

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

Besök vår webbshop

I vår webbshop kan du köpa allt från kompletta datorer till switchar

Till vår webbshop
°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.