Servrar representerar en avsevärt stor investering för många företag, därför är det inte konstigt att livslängden på en sådan är upp till diskussion inför ett köp. Med tanke på investeringskostnaden vill du inte behöva byta ut servern efter bara sex månader.

Kvalitet kostar

Den gamla sanningen gäller fortfarande – du får det du betalar för. Nyckeln till ett långt liv för din server är att hitta en passande budget som kan säkra att du kan köpa en med de nödvändiga funktionerna som stöder dina affärer, båda idag och i framtiden.

Serverutbyggnad

De flesta “lågprisservrarna” erbjuder lite rum för framtida utbyggnad. För att kunna erbjuda ett lågt pris måste tillverkarna avstå från extra processorer och andra extrafunktioner som ofta finns i mid point och high end servrar. Om ditt företag växer snabbt kan du behöva uppgradera din server med exempelvis mer RAM eller diskutrymme. Om din server inte är utbyggbar är du då tvungen att köpa en helt ny. Stå emot lockelsen att köpa en lågprisserver och försäkra dig om att du köper en som håller över en längre tid.

Kvalitet och redundans

Det är inte bara kapaciteten du behöver vara uppmärksam på. Kvaliteten på de installerade komponenterna och mängden redundans kan båda ha bäring på en servers livslängd. Om din verksamhet kräver hög upptid där du inte har råd med att en hårdvara går sönder som innebär avbrott bör du tänka på kvaliteten när du investerar i en server.

En servers förväntade livslängd

En servers förväntande livslängd är direkt kopplad till arbetsbelastningen som den är kopplad till. Den är som en bil, ju mer du kör den desto mindre effektiv blir den och mer service behöver den innan den till slut kraschar. De flesta servrar är gjorda för att hålla 3-5 år.

När är det dags att byta server?

Du måste balansera de olika kostnaderna (energi, kylning etc.) som involveras för att din server ska hålla länge som möjligt så att du slipper investera i en ny inom för kort tid. Du får väga kostnaden att hålla din gamla server vid liv jämfört med vad en ny kostar och hur  effektivare den är och vad det i slutändan gör för dina affärer.

Sammanfattningsvis är det oftast bättre att köpa en server som är utbyggbar, behoven av mer utrymme kommer ofta att behövas inom kortare tid än vad man i regel tror. Kvalitet kostar men betalar sig med färre avbrott vilket kan ha stor betydelse för ett företags affärer.
Vi på Fortlax erbjuder både colocation och VPS. Vill du veta mer om våra tjänster är du varmt välkommen att kontakta oss.
Fortlax Online backup

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

Besök vår webbshop

I vår webbshop kan du köpa allt från kompletta datorer till switchar

Till vår webbshop
°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.