2015 är snart över och vi på Fortlax datacenter ”kan vända blad” som någon sa. Det har varit ett mycket händelserikt år med öppningen av vårt nya datacenter som final. Vi har ett spännande 2016 framför oss som vi ser fram emot.
I vår blogg vill vi dela med oss av våra kunskaper som har att göra med vår verksamhet och som vi tror du också är intresserad av. I det här blogginlägget får du en snabbgenomgång av de frågor och svar som vi skrivit om under året. Kan du alla?

Är flashdiskar instabila?

Ja, de har error som är lika med fel i dataläsningen och är mer temperaturkänsliga än mekaniska diskar.

Har Fortlax datacenter skottsäkra fönster?

Det kanske inte är en fråga du går och tänker på dagligen men svaret är ja. Det har till och med testats om glaset håller med en AK5 och det gjorde det.

Vad är penetrationstester?

Det är ett sätt att försöka hitta och forcera det egna systemets säkerhetshål.

Vad är saltning?

Det har inget med vägsalt att göra, det är däremot en metod för att försvåra hackning med hjälp av ordlistor genom att lägga till information före eller efter det hashade lösenordet.

Hur skapar du ett säkert lösenord?

Det finns många steg för att skapa ett säkert lösenord, här är några regler som är bra att använda vid skapandet av ett lösenord:

  • införande av en eller flera numeriska siffror.
  • införande av specialtecken, till exempel @, #, $ osv.
  • förbud av ord som finns i en ordbok eller användarens personliga information.

  • förbud av lösenord som matchar formatet för kalenderdatum, nummer på registreringsskylt, telefonnummer eller andra gemensamma nummer.
  • förbud mot användning av företagsnamn eller en förkortning.

Vad är ett twin-datacenter?

I ett twin-datacenter sker datalagring på två fysiskt åtskilda ställen men de jobbar tillsammans och är nästan identiska. Datan lagras parallellt i båda datacentren så att den finns på två ställen och går även att komma åt från vart och ett av dem. Detta innebär att om något av datacentren får ett avbrott kan åtkomst till datan göras från det andra fungerande datacentret. Fortlax datacenter har ett twin-datacenter med sina två anläggningar F1 och F2.

Varför är datacenters heta här uppe i norr?

Kostnaden för dataöverföring har sänkts, då har förutsättningarna att etablera datacenters på andra platser än nära storstäder förändrats. Nu kan de som tänker etablera datacenters titta på andra parameterar vilket gör att etableringar i norra Sverige har blivit riktigt intressanta. Här uppe i norr finns de tre grundpelarna:

  • Förnyelsebar el
  • Stabil elförsörjning
  • Kallt klimat

Vad är konnektivitet?

Konnektivitet är den generiska termen för att koppla samman enheter med syfte att överföra data fram och tillbaka. Det refereras ofta till nätverkskopplingar som omfattar routrar och switchar samt gateways likväl som backbone-nätverk. Ordet refererar även till att koppla upp ett hem eller kontor till internet eller att koppla upp en kamera till en dator eller skrivare.

Hur länge håller en server?

Kortfattat är svaret att ju bättre kvalitet komponenterna i servern har, desto längre håller den. Kvalitet kostar men ger längre hållbarhet.
Med dessa svar hoppas vi att du går in in 2016 som en något visare person, åtminstone vad gäller termer inom datasäkerhet.
Vi på Fortlax önskar dig ett riktigt Gott Nytt År.
Fortlax Online backup
 
 
 

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

Besök vår webbshop

I vår webbshop kan du köpa allt från kompletta datorer till switchar

Till vår webbshop
°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.