Komprimering är en minskning av antalet bitar (bits) som behövs för att representera data. Komprimera data kan spara lagringskapacitet, snabbhet filöverföring och minska kostnaderna för lagring av hårdvara och nätverksbandbredd.

Ettor och nollor

Komprimering utförs av ett program som använder en formel eller algoritm för att avgöra hur man ska minska storleken på data. Till exempel kan en algoritm representera en sträng bitar eller 0:or och 1:or, med en mindre sträng av nollor och ettor med hjälp av en ordbok för omvandlingen mellan dem, eller formeln kan infoga en referens eller pekare till en sträng av nollor och ettor som programmet redan har sett.

50 % eller mer

Textkomprimering kan vara så enkelt som att ta bort alla onödiga tecken, insättning av enstaka upprepningar av tecken vilket indikerar en sträng av upprepade tecken  och ersätta en mindre bitsträng för en ofta förekommande bitsträng. Komprimering kan minska en textfil till 50% eller en betydligt högre andel av sin ursprungliga storlek.

Zip och gzip-filer

För dataöverföring, kan komprimering utföras på datainnehållet eller på hela överföringsenheten, inklusive rubrikdata. När information skickas eller tas emot via Internet kan större filer antingen ensamma eller tillsammans med andra som ett led i en arkivfil sändas i en .ZIP, gzip eller annat komprimerat format.

Förlustfri (lossless) och förstörande komprimering (lossy compression)

Komprimera data kan vara en förlustfri eller förlustbehäftad process. Förlustfri komprimering möjliggör återställande av en fil till sitt ursprungliga skick, utan att förlora en enda bit av data när filen är okomprimerad. Förlustfri komprimering är det typiska tillvägagångssättet med text och kalkylbladsfiler där förlusten av ord eller siffror skulle ändra informationen.
Förstörande komprimering eliminerar bitar av data som är överflödiga, oviktiga eller permanent oviktiga. Förstörande komprimering är användbar med grafik, ljud, video och bilder där avlägsnande av vissa databitar har liten eller ingen märkbar effekt på återgivningen av innehållet.
Bildkomprimering kan vara förstörande eller förlustfri. Grafiska filformat är typiskt utformade för att komprimera information eftersom filerna tenderar att vara stora. JPEG är en bild filformat som stöder förstörande bildkomprimering. Format såsom GIF och PNG använder förlustfri komprimering.

Komprimering vs datadeduplicering

Komprimering jämförs ofta med datadeduplication, men de två teknikerna fungerar på olika sätt. Deduplicering är en typ av kompression som söker efter redundanta bitar av data över ett lagringssystem eller ett filsystem och ersätter varje duplikat bit med en pekare till den ursprungliga. Komprimeringsalgoritmer minskar storleken på bitsträngar i en dataström som är långt mindre i omfattning och i allmänhet minns inte mer än den förra megabyten eller mindre av data.

Deduplicering är mest effektiva i miljöer som har en hög grad av redundanta data såsom ”virtual desktop infrastructure” eller lagring av backup-system. Komprimering tenderar att vara mer effektiva än deduplicering i att reducera storleken av unik information såsom bild, ljud, video, databas och körbara filer. Många lagringssystem stödjer både kompression och deduplicering.

Fördelar och nackdelar med komprimering

De främsta fördelarna med kompression är minskning av hårdvara för lagring, datatransmissionstiden och kommunikationsbandbredd, och kostnadsdsbesparingar. En komprimerad fil kräver mindre lagringskapacitet än en okomprimerad fil, och användningen av kompression kan leda till en betydande minskning av kostnaderna för disk och/eller solid-state-enheter. En komprimerad fil kräver också mindre tid för överföring, och den förbrukar mindre bandbredd än en okomprimerad fil.
Den största nackdelen med komprimering är påverkan på prestanda till följd av användningen av CPU- och minnesresurser för att komprimera och dekomprimera data. Många leverantörer har utformat sina system för att försöka minimera effekterna av processorintensiva beräkningar i samband med komprimering. Om kompressionen går inline, innan data skrivs till disken, kan systemet avlasta komprimering för att bevara systemresurser.
Vill du veta mer om komprimering eller hur Fortlax datacenter kan hjälpa dig med din online-backup, kontakta oss så berättar vi.
Fortlax Online backup

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.