En översvämning i ett datacenter är en mardröm för oss som jobbar med datalagring men även för dess kunder. Översvämningarna i norra England nådde vid julhelgen kritiska nivåer som drabbade tusentals egendomar. Vodafones datacenter i Leeds drabbades allvarligt av dessa översvämningar och hamnade i ett nödläge. 

Lågt beläget datacenter

Vodafones  datacenter i Leeds lagrar och levererar röstdata och it-service. Deras datacenter ligger lågt beläget nära floden Aire och de skydd mot vatten som fanns där slutade att fungera när vatten-nivån blev för hög. Deras ingenjörer kämpade för att få igång nödgeneratorer i datacentret. Översvämningen på datacentret innebar att en del av deras kunder fick återkommande problem med röst- och datatjänster.

Vodafone berättade för TechWeekEurope att den största svårigheten för att åtgärda felet var att komma åt platsen för att installera generatorer och annan utrustning som skulle ersätta backup-batterierna som inte fungerade.

Rätt plats?

Att bygga ett datacenter nära vatten, en flod, sjö eller hav har sina risker. Denna risk ansågs förmodligen som väldigt liten när Vodafone byggde sitt datacenter på den platsen. När nu detta har hänt kanske deras  beslut att bygga på detta ställe hade varit ett annat om de hade gjort en annan riskbedömning?

Riskanalyser viktiga

När riskanalyser görs för att bestämma geografisk plats för ett datacenter är många av de olika scenarion som kan inträffa ytterst osannolika. Tiden kan dock hinna i kapp det osannolika och överraska. Översvämningar har ofta att göra med de klimatförändringar som vi upplever i världen just nu och de har på kort tid orsakat översvämningar på ställen som aldrig tidigare varit drabbade.

Fortlax risker

Hur står det till med Fortlax anläggningar kanske du undrar? Både våra anläggningar, F1 och F2 ligger högt belägna och inte i riskzonen för översvämningar från varken sjö, älv eller hav. Har du ett företag och behöver säker backup för din data, kontakta oss på Fortlax så hjälper vi dig.

Texten om översvämningen i Leeds är hämtad från TeckWeekNews, bild från Wikipedia
Fortlax Online backup

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.