Online backup

Cloud computing finns i tre former: public computing, private computing, och hybrid computing.  Beroende på vilken typ av data du arbetar med, kanske du vill jämföra dessa olika molntjänster vad gäller för både säkerhet och hantering.
Här kommer en genomgång.

Public computing (Publika moln)

Public computing är en tjänst eller tjänster som köps av ett företag och levereras via internet av en 3:e parts-leverantör. Dessa tjänster nyttjar resurser ex. i form av lagring och processor kapacitet som inte ägs av företaget själva. Dessa tjänster delas med andra företag/kunder.

Public computing är också en service där service och infrastruktur tillhandahålls off-site via Internet. Dessa moln erbjuder den högsta nivån av effektivitet i delade resurser; Men de är också mer utsatta än privata moln.

Ett offentligt moln är det självklara valet när:

 • Din standardiserade arbetsmängd för applikationer används av många människor, till exempel e-post.
 • Du måste testa och utveckla programkod.
 • Du har SaaS (Software as a Service) applikationer från en leverantör som har en väl genomförd säkerhetsstrategi.
 • Du måste ha inkrementell kapacitet (förmågan att lägga till datakapacitet för peakar).
 • Du genomför samarbetsprojekt.
 • Du gör programutvecklingsprojekt ad-hoc och använder dig av ”Platform as a Service” (PaaS) som erbjuder moln.
 • Många chefer på IT-avdelningar är oroade över offentliga molns säkerhet och tillförlitlighet Ta extra tid för att se till att du har säkerhetsfrågor och styrning väl planerat, annars kan de kortsiktiga kostnadsbesparingarna förvandlas till en  långsiktig mardröm.

Private computing (Privata moln)

Private computing är en moltjänst där tjänster och infrastruktur upprätthålls på ett privat nätverk. Dessa moln erbjuder den högsta nivån av säkerhet och kontroll, men de kräver att företaget fortfarande köper och underhåller all mjukvara och infrastruktur, vilket minskar kostnadsbesparingarna.

Det är en utökning av företages traditionella miljö som är optimerad för att tillhandahålla samma tjänster som i ett publikt moln d.v.s. lagring, cpu m.m. Skillnaden ligger mest i att dessa tjänster inte delas med andra. Att lösningen är säkrare är en naturlig del då den är privat.
En privat moln är det självklara valet när:

 • Ditt företag är dina data och dina program. Därför är kontroll och säkerhet av största vikt.
 • Ditt företag är en del av en industri som måste överensstämma med strikta säkerhetsåtgärder och dataintegritetsfrågor.
 • Ett företag är tillräckligt stort för att köra nästa generationens moln-datacenter effektivt på egen hand.

För att komplicera saker och ting, är linjerna mellan privata och offentliga moln suddiga. Till exempel erbjuder vissa offentliga molnföretag nu privata versioner av sina offentliga moln. Vissa företag som bara erbjuder private computing-teknik erbjuder nu offentliga versioner av samma funktioner.

Hybrid computing (Hybrida moln)

Hybrid computing innehåller en mängd offentliga och privata alternativ med flera leverantörer. Genom att sprida ut saker över ett hybridmoln, håller du i varje aspekt för  ditt företag den mest effektiva miljön som möjligt. Nackdelen är att du måste hålla reda på flera olika säkerhetsplattformar och se till att alla aspekter av din verksamhet kan kommunicera med varandra.

Här finns ett par situationer där en hybridmiljö är bäst:

 • Ditt företag vill använda en SaaS applikation, men är orolig för säkerheten. Din SaaS-leverantör kan skapa ett privat moln bara för ditt företag inuti deras brandvägg. De ger dig ett virtuellt privat nätverk (VPN) för ytterligare säkerhet.
 • Ditt företag erbjuder tjänster som är skräddarsydda för olika vertikala marknader. Du kan använda ett offentlig moln för att interagera med kunder, men hålla deras  uppgifter säkrade i ett privat moln.

Kraven föri cloud computing management blir mycket mer komplicerad när du behöver  hantera privata, offentliga och traditionella datacenter tillsammans. Du måste lägga till funktioner för att förena dessa miljöer.
Vi på Fortlax kan hjälpa dig att välja rätt lösning för ditt företag eller organisation.  Välkommen att kontakta oss.
Fortlax Online backup

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.