När man diskuterar säkerhetskopiering och återställnings-strategier visas ofta siffror på vad en förlust av data skulle betyda. Enligt Seagate har 20% av företagen som lagrar  2-7TB data upplevt dataförlust. Mer än hälften har haft 2-3 dataförlust-händelser under ett år. Men för det mesta kan dessa skrämmande procentsatser och stora mängder tyckas vara tomma hot. Dataförlust kan omöjligen vara så vanligt, eller hur?

En dataförlust uppstår

Tänk dig följande – Ditt företag upplever en dataförlust på grund av brand, översvämning, hårdvarufel eller mänskliga fel. I stället för att räkna på kostnaden för hela företaget tänk på vad det kan kosta att förlora ett enda dokument.
Här får du ett antal exempel som du själv kan bedöma vad kostnaden skulle vara för att återskapa datan:

  • Bokföring
  • Grafiskt material
  • Affärsavtal
  • Strategidokument
  • Kontaktuppgifter på kunder, leverantörer, samarbetspartners, intressenter och andra viktiga kontakter
  • Kundprojekt
  • Produktbeskrivningar
  • Marknadsföringsmaterial

Du kommer säkert på några till. Allt detta är affärskritiskt material som inget företag vill förlora. Vad skulle det kosta ditt företag att förlora hela eller bara delar av detta?

Förlorat förtroende

Att återskapa materialet utan att kunna kunna hämta hem det genom en återföring från en säkerhetskopiering är kanske möjligt men kan också vara omöjligt, hemska tanke. Föreställ dig summan av all data som företaget har skapat, varje projekt, alla bokföringsdata, kunddata, faktureringsuppgifter, etc. som på grund av en dataförlust gått upp i rök. Kostnaderna adderas. Dessutom är kostnaden inte bara finansiell. Förlusten av förtroende från dina kunder när du förlorar data som kan innehålla känslig eller viktig information kan kosta dig framtida affärer för många år framöver.

Online-backup

Jämför kostnaden för dataförlust i kronor (och huvudvärk) med kostnaden för en backup-lösning. En bra backup-lösning kostar bara en bråkdel av vad det kostar att förlora data, även om det bara är en enda fil. En bra backup-lösning är en nödvändig investering.

Backup-revision

Något som tyvärr händer, inte så sällan vid en datakrasch, är att det data som ska återställas från backupen inte fungerar. En mycket viktig åtgärd för att slippa en sådan händelse är att göra en backup-revision med jämna mellanrum. Vid en backup-revision ser man till att backupen fungerar som den ska och att den säkerhetskopierade datan går att komma åt och kan återskapas och läggas tillbaka.
Om detta fungerar vid en datakrasch kommer det att vara mycket enkelt att återföra all data som gått förlorad. Har du en molntjänst där du hyr ett utrymme hos ett företag som erbjuder online-backup kommer du enkelt att kunna få tillbaka tappad data. En moltjänst tar dessutom hand om säkerheten runt din data. Du behöver inte själv förvara din säkerhetskopierade data i säkra lokaler som är specialbyggda för att lagra data.

Extern förvaring av data

Har du en molntjänst och inte förvarar din säkerhetskopierade data på samma ställe som din arbetsplats,  finns heller ingen risk data försvinner vid brand, stöld eller annan händelse. Användningen av online- backup ökar hos både stora och små företag, orsakerna är ökad säkerhet, kostnadsbesparing och enkelhet.
Så nästa gång du ser svindlande siffror om kostnaden för en dataförlust, vet du att de inte är överdrivna. Även kostnaden för att förlora en enda fil gör att kostnaden för säkerhetskopiering till en liten sak. Fortlax har kunder som är allt från små företag till internationellt stora världsföretag. Vår säkerhet har satts på prov av kunder med mycket höga krav på säkerhet.

Testa gratis i 30 dagar

Vi på Fortlax erbjuder en 30 dagars testperiod på vår online-backup utan kostnad. Du får även personlig hjälp för att komma igång, sedan kan du utvärdera tjänsten och fortsätta eller avsluta den. På den här sidan fyller du i dina uppgifter för att testa vår online-backup.

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.