Att fiberkabel kan erbjuda höga hastigheter vet nog de flesta men vad är det för speciellt med svartfiber?
Svartfiber nämns ofta när det pratas om datacenter men vad är egentligen svartfiber och vad är det bra för? Vi tar och reder ut det.
Svartfiber är en fiberoptisk kabel avsedd för sändare och mottagare som ägs av en nätgrossist. Utrustningen som ansluts till svartfibern ägs av den som hyr svartfibern som till exempel Fortlax. Svartfiber kan liknas vid en förlängningskabel där det finns möjlighet att ansluta någon typ av utrustning.

Namnet svartfiber

Varför den kallas just svartfiber kommer av att fibern är en svart/nersläckt punkt-till-punkt kabel som består av två fibrer (ett fiberpar). Den som ansvarar för utrustningen som ansluts är den som hyr fibern. Detta gör svartfiber till den perfekta tjänsten för den som har behov av att överföra stora mängder information.
Svartfiber gör det möjligt för flera aktörer att dela på en fiber. Ett exempel är teleoperatörer som delar på svartfiber för att upprätthålla ett telenät istället för att lägga ut en egen fiberkabel. Den kan även erbjudas av datacenter som hos Fortlax.

Bäst i klassen

Sverige är en av de bästa i klassen vad gäller svartfiber, utbyggnaden i Sverige har varit massiv under flera år. I norra Sverige har vi förbindelser med svartfiber i världsklass vilket gör att datacenters här kan erbjuda tjänster till kunder som finns över hela världen.
Vill du veta mer om fortlax tjänster som online backup, VPS eller colocation är du varmt välkommen att kontakta oss.
I mars 2016 valde BMW Group Fortlax som partner för colocation, välkommen du också.

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.