Virus

Den som kan utveckla datorprogram kan skapa ett virus. Virus är kompilerade program som körs på din dator. Den enda skillnaden mellan vanlig mjukvara och ett virus är att ett virus är ute efter att skada dig genom att krascha datorn, radera data eller stjäla din viktiga information.
Som med alla program, består ett kompilerat program av bitar. Så länge som koden inte ändras, kompilerar programmet samma sekvens av bitar varje gång. Denna sekvens av bitar kallas för ”signatur” i virusvärlden. Virus skapar ett fotavtryck genom att hålla samma signatur från dator till dator. Eftersom viruset har samma sekvens av bitar, kan antivirusprogram lagra sekvensen för att känna igen viruset när det lagras på din dator.
Vad som gör virus svåra att spåra är varianter som andra människor skapar för att lägga till befintliga virussignaturer. Om du har läst om de olika virus som finns där ute,  kommer du att märka att ett virus kan ha flera olika namn. Det beror på att människor tar den befintliga viruskoden, anpassar den till sina egna specifikationer, kompilerar och distribuerar den. Eftersom de mesta av koden liknar det ursprungliga viruset, har den nya varianten en liknande men något förändrad signatur.

Hur fungerar ett antivirusprogram?

Virusets signatur är hur ett antivirusprogram kan arbeta för att försvara din dator från skadlig kod. Antivirusprogram använder en databas med virussignaturer och kontrollerar körbara filer för dessa signaturer. Till exempel, om du dubbelklickar på ”myprogram.exe” och det är ett virus förklätt till ett ofarligt program kontrollerar antivirusprogrammet den körbara filen mot sin databas av signaturer och blockerar program om det kommer upp i en matchning.
Eftersom nya virus dyker upp varje dag producerar leverantörer av antivirusprogram  definitionsfiler som du lägger till i ditt befintliga antivirusprogram. När du hör folk  ber  dig att uppdatera definitionsfilerna, beror det på att du måste lägga till dem till ditt antivirusprograms databas av virussignaturer. Utan uppdaterade definitionsfiler, klarar ditt antivirusprogram inte av att upptäcka nya virussignaturer och du riskerar att skadlig kod installeras på din dator.

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.