Internet

Internet är webbens ryggrad, det är den tekniska infrastrukturen som gör webben möjlig. I sin mest grundläggande form är internet ett stort nätverk av datorer som kommunicerar tillsammans.
Historien om internet är något oklar. Det började på 1960-talet som ett forskningsprojekt inom amerikanska armén som sedan utvecklats till en offentlig infrastruktur på 1980-talet med stöd av många statliga universitet och privata företag. De olika tekniker som stöder internet har utvecklats med tiden, men hur det fungerar har inte förändrats så mycket: Internet är ett sätt att ansluta datorer tillsammans och se till att vad som än händer, hittar de  ett sätt att hålla kontakten på.

En enkelt nätverk

När två datorer behöver kommunicera, måste du koppla ihop dem, antingen fysiskt (vanligen med en ethernet-kabel) eller trådlöst (t. ex. med WiFi eller Bluetooth-system). Alla moderna datorer kan upprätthålla någon av dessa anslutningar.

Två datorer sammankopplade

Ett sådant nät är inte begränsat till två datorer. Du kan ansluta så många datorer du vill. Men det blir snabbt komplicerat. Om du försöker ansluta, låt säga tio datorer, behöver du 45 kablar, med nio pluggar per dator!

Tio datorer tillsammans

För att lösa detta problem är varje dator i ett nätverk ansluten till en speciell liten dator som kallas router. Denna router har bara ett jobb: att säkert skicka ett meddelande från en viss dator till en annan dator. Om du vill skicka ett meddelande till dator B, måste dator A skicka meddelandet till routern, som i sin tur vidarebefordrar meddelandet till dator B och ser till att meddelandet inte levereras till dator C.
När vi lägger en router till systemet i vårt nätverk av 10 datorer kräver det endast 10 kablar: en enda kontakt för varje dator och en router med 10 portar.

Ett nätverk av nätverk

Än så länge är allt bra. Men vad händer om man vill ansluta hundratals, tusentals eller miljarder datorer? Naturligtvis kan en enda router inte skala så långt, men om du läser noga, sade vi att en router är en dator som alla andra, så vad håller oss från att ansluta två routrar tillsammans? Ingenting, så låt oss göra det. Genom att ansluta datorer till routrar, routrar sedan till routrar, skulle vi kunna skala oändligt.

Routrar kopplade till routrar

Ett sådant nätverk kommer mycket nära vad vi kallar internet. Nästa steg är att skicka meddelanden från vårt nätverk till nätverket vi vill nå. För att göra det, kommer vi att ansluta vårt nätverk till en Internet Service Provider (ISP). En ISP är ett företag som hanterar några speciella routrar som länkar alla tillsammans och kan även få tillgång till andra ISP-routrar. Så meddelandet går från vårt nätverk genom det nätverk av ISP-nätverk till målnätverket. internet består av hela denna infrastruktur av nätverk.
Om du vill skicka ett meddelande till en dator, måste du ange vilken. Således har varje dator kopplad till ett nätverk en unik adress för att identifiera den som kallas en ”IP-adress” (där IP står för Internet Protocol). Det är en adress består av en serie av fyra nummer åtskilda av punkter, till exempel: 192.168.2.10.
Det är väl bra för datorer, men vi människor har svårt att komma ihåg den sortens adress. För att göra det enklare, kan vi använda ett alias för en IP-adress med ett läsbart namn som kallas domännamn. Till exempel är google.com domännamnet som användas ovanpå IP-adressen 173.194.121.32. Att använda domännamnet är det enklaste sättet för oss att nå en dator via Internet.

Internet och webben

När vi surfar på webben med en webbläsare använder vi vanligtvis domännamnet för att nå en webbplats. Betyder det att internet och webben är samma sak? Det är inte så enkelt. Som vi såg är internet en teknisk infrastruktur som gör det möjligt för miljarder av datorer att anslutas. Bland dessa datorer, kan vissa datorer (som kallas webbservrar) skicka meddelanden som webbläsare kan förstå. Internet är en infrastruktur, medan webben är en tjänst som byggs ovanpå infrastrukturen. Det är värt att notera att det finns flera andra sådana tjänster, såsom e-post och IRC.
Vi hoppas att denna artikel har skingrat dina funderingar om hur internet är uppbyggt och att nästa gång du använder datorn och surfar på webben kanske skänker en tanke till de som varit med och byggt detta fantastiska nätverk som vi idag inte tycker oss kunna leva utan.

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.