Bandbredd, den hastighet med vilken du får tillgång till internet med är inte något småföretagare ofta lägger mycket tankearbete på. Det är ett tänkesätt som är värt förändra. Internet spelar nu en viktig roll i näringslivet, något som vi idag tar för givet.
Tänk till exempel hur datatunga tjänster som videokonferenser är, eller hur ofta vi använder molnbaserade applikationer, strömmande video eller laddar ner stora filer från en webbplats. Din bandbredd beskattas för någon av dessa krävande aktiviteter. En videotjänst rekommenderar att du behöver 5 megabit per sekund, bara för att strömma en HD-video.
Om flera användare i nätverket strömmar flera videoklipp, laddar upp stora filer eller gör andra uppgifter med hög efterfrågan samtidigt, förökar sig behovet. Om du bara har begränsad bandbredd, som en hastighet på 20 megabit per sekund kan du snabbt se hur  din bandbredd belastas och slöar ner allting och alla i företaget.

Dålig bandbredd kan bromsa produktiviteten

Ändå tenderar företag att använda samma Internet-anslutning år från år, glatt omedvetna om de snabba tekniska framstegen. Bandbreddsproblem kan bromsa företagets produktivitet, slösa anställdas tid och resultera i förlorad försäljning. Innan du kan räkna ut hur man kan säkerställa att din verksamhet är optimerad för internet måste du först veta vad du arbetar med. Tänk på detta som en start med tre grundläggande material som vi använder för att ansluta till Internet:

  • Koppar
  • Fiberoptik
  • Trådlöst

Dessa tre medier för Internet-anslutningar finns idag tillgängliga på marknaden. Var och en har fördelar och nackdelar. Låt oss titta på för- och nackdelar med varje.

Koppar har dominans


Sedan telefonen uppfanns för över 100 år sedan är kopparkabel det dominerande sättet att koppla upp sitt hus och företag på. Kopparkabeln är fullt tillräcklig för en röstsignal, vilket är vad den är avsedd för. Allt som allt, men den ger mycket begränsad bandbredd. Många är vana med kopparkabel och tvivlar på att något annat medium skulle kunna ersätta det fram till fiberoptiken kom.

Fiberoptik avser teknik som överför data via tunna trådar av ett mycket transparent material som vanligtvis antingen är glas eller plast. Fiberoptisk kommunikation lanserades på 1970-talet men de första fiberoptiska telekommunikationsnätet installerades inte förrän i början av 1980-talet.
I mitten av 1980-talet blev, fiberns bandbredd och avståndsfunktioner betydligt billigare än andra kommunikationsmedier, så det har ersatt dem. I mitten av 1990-talet upptäckte kabel-tv fibern som kan förbättra både prestanda och  tillförlitlighet samt möjliggöra både telefoni och internet på samma fiber.


Fiberoptik eller kopparkablar?

Att bedöma vilken typ av nätverkskabel som är optimal för ett visst företag kräver en utredning av flera faktorer.
Koppar erbjuder fördelar för dem på landsbygden. Det finns redan för telefoni sedan långt tillbaka, koppar har redan funnit sin plats i hushållet. Den är billigare när den används för att ansluta nätverksenheter. De på landsbygden där ingen fiberoptik har körts kan koppar vara den mest kostnadseffektiva, eftersom de inte behöver betala för att köpa nya kablar.

Många fördelar med fiberoptik jämfört med koppar

Fiberoptiköverföring är snabbare: fiberoptisk överföring och överföring med koppartråd kan kokas ned till hastigheten på fotoner kontra hastigheten på elektroner. Fotoner färdas med ljusets hastighet, medan elektroner (som används i koppartråd) förekommer i naturen, färdas till mindre än en procent av ljusets hastighet. Medan  fiberoptiska kablar inte färdas med ljusets hastighet, kommer de mycket nära – bara cirka 31 procent långsammare. Så som du kan se, det finns en enorm inneboende hastighetsskillnad.
Fiberoptisk överföring resulterar i mindre dämpning när det färdas över en lång sträcka. Fiberoptiska kablar upplever mindre signalförlust än kopparkabel, känd som låg dämpning. En källa uppskattar att fiber förlorar endast tre procent av sin signalstyrka över 100 meter i avstånd. Däremot förlorar koppar 94 procent jämfört med samma avstånd. Repeaters eller boosters kan förbättra dessa värden men i sitt naturliga tillstånd slår fiber ut koppar när det gäller att undvika signalförlust.
Fiberoptiska kablar är okänsliga för elektromagnetisk störning: Koppartråd, om inte korrekt installerad, kommer att producera elektromagnetiska strömmar som kan störa andra kablar och utlösa förödelse i ett nätverk. En ytterligare fördel med fiberoptiska kablar är att de inte är en brandrisk. (Fiberoptiska kablar, till skillnad från kopparkablar leder inte elektricitet.
Fiberoptiska kablar bryts inte av så enkelt: Det innebär att du inte behöver oroa dig för att ersätta dem så ofta som koppartrådar.

Trådlöst vs fiberoptik och koppar

Medan fiberoptik verkar ha övertaget över koppar ökar trådlöst bredband i popularitet och användning. Trådlöst bredband (eller 4G, som står för 4: e generationen trådlöst), en metod för att sända en internet-anslutning via radiovågor är en bred term som representerar många olika tekniker.
4G kräver en infrastruktur som måste byggas ut så att täckningen kan nå avlägsna områden, och det blir allt vanligare med varje år som går. Tänk på 4G som den typ av teknik som används av mobiloperatörer – förutom att den har högre hastighet, vilket gör det till ett mer realistiskt val för tillgång till internet än äldre 3G-mobilanslutningar.

Trådlöst har potential att ta bort kostnader


När det gäller fiberoptik eller kopparkablar uppkommer kostnader för allt från inköp av kablage, arbete för att gräva ner, försäkringar samt kostnad för it-arbete. 
Trådlösa nätverk kan lindra mycket av denna kostnad. Ett av de största problemen är dock att trådlösa signaler försämras med avståndet,  ju längre bort användaren från sändarstationen är desto svagare blir signalen.
Fiberoptik kan förmedla en tydlig signal mycket längre. Förutsatt att 4G infrastrukturen når ditt område, kan det vara ett bra val. De två systemen – fiberoptiska och trådlösa – kan komplettera varandra, med många kommunikationssystem både med fiberoptik och trådlösa överföringar. Med tanke på komplexiteten med att bestämma om fiberoptik eller koppar är bättre för ditt företag kanske du vill överväga för- och nackdelar med outsourcing av ditt IT-nätverk, för ett expertutlåtande.
Med outsourcing kan du fokusera på vad ditt företag gör bäst. Att hålla jämna steg med den teknik som krävs för att driva ditt företag är dyrt och tidskrävande. Genom att outsourca IT-nätverk, kan du spendera din begränsade tid och pengar på poster som är direkt relaterade till att tillfredsställa dina kunder, snarare än på den underliggande infrastrukturen.

Ditt nätverk är inte din kärnverksamhet

Lika viktigt som ditt nätverk är, kom ihåg att det är fortfarande inte din kärnverksamhet. För dem i områden där fiberoptisk kabel har körts redan, såsom stads- och större förortsområden verkar fiber vara valet för att bygga för framtiden. Fiber erbjuder snabbhet och tillförlitlighet, tillsammans med kostnadseffektivitet.
För dem på landsbygden, kan kopparbaserade förbindelser vara den mest kostnadseffektiva och praktiskt val, eftersom det är redan finns på de flesta ställen. Och på platser där 4G-tekniken infrastruktur har nått, kan trådlös ge ett realistiskt alternativ, särskilt som det blir vanligare och tekniken förbättras.

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.