En VPS (virtuell privat server) är en av flera virtuella servrar på en dedikerad server. Förenklat kan det jämföras med en byrå, där byrån är själva servern och varje enskild låda är en virtuell server. Varje låda ser olika ut inuti beroende på vad ägaren har lagt i den.

Du har administrativa rättigheter på din virtuella server och friheten att installera de program som du vill använda. Resursdelningen, alltså RAM, CPU och storleken på hårddisken skräddarsys utifrån behov och kan justeras när det behövs.

Man skulle kunna säga att en virtuell server är ett mellanting mellan ett webbhotell och en dedikerad server. Rent ekonomiskt kan en VPS vara det bästa alternativet, att flytta till en dedikerad server kan ofta bli dyrt.

Din virtuella server kan köras med både Windows eller Linux, och saknar du kunskaper om huruvida du administrerar en VPS kan vi på Fortlax hjälpa dig med det. Vi installerar, konfigurerar och sköter hela driften åt dig om så önskas – detta kostar givetvis lite mer än om du hade hanterat den själv, men mycket tid kan sparas och tid är pengar.
Fördelar med VPS

 • Du betalar bara för det du använder, och behöver inte handskas med funktioner som du aldrig kommer använda
 • En virtuell privat server är betydligt billigare än en dedikerad server
 • Om du idag är ett mindre företag med förhoppningen att expandera kan en billig VPS vara aktuell för att spara tid, sedan uppgraderas den virtuella servern vid behov
 • Det är du som bestämmer över din VPS, du har full kontroll över det du vill installera, men vi på Fortlax finns alltid tillhands
 • Kontakta oss gärna så hjälper vi dig!

  Dela

  Hör av dig till oss

  Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

  °C
  Det är just nu °C i Piteå.
  Detta betyder att vi använder
  % naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.