Det är fler farliga virus i omlopp än någonsin, inte minst utpressningsprogram ökar lavinartat. Vi berättar hur du skyddar din IT-miljö både enkelt och effektivt
Att vaccinera din verksamhet mot virus är idag en absolut nödvändighet.
Mängden datavirus, utpressningsprogram, rena bedrägerier och olika typer av skadlig kod med okänt ursprung ökar lavinartat. Idag måste både små och stora företag arbeta aktivt för att förhindra att hela verksamheten rasar samman när katastrofen är ett faktum.
Denna vecka har vi sett det senaste exemplet som tydligt visar hur stor risken är att drabbas av en allvarlig attack. En kartläggning gjord av SVT visar att hela 187 av landets kommuner, alltså en övervägande majoritet, drabbats av den senaste vågen av utpressningsvirus (eng. ”ransomware”).
Ransomware än en virustyp som när det kommit in i en dator i din organisation snabbt kan ställa till oåterkallelig skada. Många av dem kan skanna av hela företagets nätverk, och sedan kryptera filerna på alla datorer i hela nätverket. Inklusive i externa lagringsutrymmen som exempelvis Dropbox, berättar Anders Berglund, VD på Fortlax Datacenter.
För att få filerna dekrypterade tvingas den drabbade att betala en betydande summa till utpressarna.
Det är dessutom tyvärr ingen garanti att man får tillbaka åtkomst till sina filer bara för att man betalar. Det är inte precis en seriös affärsverksamhet vi talar om. Spåren leder till kriminella kretsar, säger Anders.
Det finns därför all anledning att ha vaccinera verksamheten mot attackerna, något som sker med två parallella åtgärder.
Genom att ha ett uppdaterat och aktivt antivirus installerat på alla enheter minimerar man risken för att drabbas. Många använder gratis virusprogram, men ofta får dessa inte lika täta uppdateringar av sin viruskatalog och är därför inte lika bra mot nya hot. Men även med det mest avancerade antivirus finns risken att drabbas. Därför är det dessutom viktigt att ta täta backuper.
Eftersom de mest sofistikerade utpressningsprogrammen alltså kartlägger hela företagets nätverk riskeras även verksamhetens backupfiler om dessa ligger i företagets egna system.
På så sätt kan alltså både filerna och företagets backuper drabbas. Då är man riktigt illa till. Ett sätt att förhindra detta är att se till att backupfilerna ligger oåtkomliga för virusen, till exempel i ett datacenter. Vi talar visserligen i egen sak, men faktum är att detta idag är det bästa sätt som finns att skydda sina affärskritiska data.
När man väl är drabbad finns ingen återvändo – de krypterade filerna är helt enkelt oåtkomliga såvida man inte betalar lösensumman och har turen att utpressarna åtminstone har heder nog att lämna över krypteringsnyckeln.
Hos oss på Fortlax har vi flera olika tekniska lösningar som säkerställer att våra kunder alltid snabbt kan vara igång igen med en återställd backup. Det har varit räddningen för många. Och de som tror att de inte kan drabbas bör tänka om, detta drabbar tusentals och åter tusentals företag i hela landet.
Vill du veta mer om vilka tjänster Fortlax kan erbjuda för att skydda dina data, kontakta vår Säljavdelning.

Några rubriker från media de senaste åren:
”Svenska storföretag utsatta för avancerade miljonbedrägerier” (SVT, 8 sept 2015)
”Stora förluster i spåren av cyberattacken Petya” (IDG, 17 aug 2017)
”Kan AI stoppa smarta virus?” (BättreAffärer blogg, 3 okt 2017)
”Hackerattack mot flera storföretag” (DI, 27 juni 2017)
”Fler och mer avancerade brott via nätet” (Kollega, 9 juni 2017)
”187 kommuner drabbade av utpressningsvirus” (SVT, 31 oktober 2017)
”Hundratusentals drabbade av ransomware i gigantisk IT-attack” (Nordic Hardware, 15 maj 2017)
”FBI:s svenske virusjägare: Sverige utsätts för attacker hela tiden” (VA, 21 april 2016)
”Över miljonen har fått datavirus senaste året” (GP, 25 nov 2015)
 
 
Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.