Internet of Things, IoT eller på svenska ”sakernas internet” är en term som beskriver att vardagliga föremål av olika slag får internetuppkoppling. Vi befinner oss alldeles i början av denna revolution, och den kommer att förändra många aspekter av våra liv. 
Internet spred sig snabbt i mitten av nittiotalet. Det är bara ett par årtionden sedan, men redan är det svårt att minnas hur livet var före internet och före våra smarta mobiler – eller före det fanns mobiler över huvud taget.
Många fler minst lika omvälvande teknologiska framsteg befinner sig i stöpsleven. Mänsklighetens möjligheter och förutsättningar kommer att förändras på ett dramatiskt sätt de närmaste årtiondena.
–          ­Sakernas Internet är ett utmärkt exempel. När våra vardagliga föremål såsom kylskåp, brödrostar, klockor, värmesystem, tvättmaskiner och så vidare blir uppkopplade uppstår nya möjligheter, berättar Anders Berglund, vd på Fortlax.
Ett exempel på detta är praktiska funktioner som att tvättmaskinen larmar när den är klar så man inte glömmer att tömma den. Eller att kylskåpet skickar ett SMS om dörren blivit lämnad öppen eller temperaturen blivit för hög.
–          ­Men den riktigt stora revolutionen väntar när ännu enklare vardagsföremål förses med sensorer och datorer och en förmåga att kommunicera med andra saker. När dina kläder har inbyggda chip som håller reda på när de var tvättade senast. Eller en jacka som när du tar på den kan varna om det väntade vädret inte passar för plagget.
Det finns nästan ingen ände på möjligheterna med IoT, det är ungefär som Internet självt: det är bara fantasin som sätter gränserna.
–          ­För tillverkande företag innebär detta naturligtvis att det är viktigt att sätta sig in i denna fråga, oavsett vad man tillverkar. Här kan finnas konkurrensfördelar att vinna med att vara tidigt ute. Alla minst bör man åtminstone ha kontroll på vad som händer på marknaden så man inte blir tagen på sängen.
Internet of Things kommer att leda till minskad energiförbrukning (saker som stänger av sig när ingen är i närheten, till exempel), spara pengar (ett kylskåp med sensorer som kan varna för att det finns mat som håller på att bli dålig i skåpet, till exempel) och spara tid (sockor som håller rätt på sin ”maka”, kylskåp som själva gör och skriver ut inhandlingslista utifrån en matsedel som den ger förslag till utifrån familjemedlemmarnas preferenser och kalender).
–          Möjligheterna är helt enkelt oändliga. Det är en fantastisk utveckling vi går mot. För oss som leverantör av molnbaserade tjänster och datalagring innebär det här förstås mer data som ska hanteras och lagras. Vi ser till att våra serverhallar och tjänster håller jämna steg med den tekniska utvecklingen inom området så att våra kunder alltid vet att vi kan ge det de behöver, oavsett hur deras behov utvecklas.
 
 

Dela

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.