Om oss

Fortlax – säker datalagring i världsklass på världens bästa plats för datalagring.

Fortlax är norrlands ledande datacenter lokaliserat i Hortlax strax utanför Piteå. Vårt unika läge strax söder om polcirkeln, med naturlig kyla, stabil elförsörjning, en stabil politisk situation ger oss unika förutsättningar för datalagring. Lägger man dessutom till att vår anläggning har den högsta säkerhetsklassning en civil byggnad kan ha i Sverige, blir Fortlax helt plötsligt en av världens bästa platser för en framtidssäker och hållbar datalagring.

Fortlax erbjuder säkra, enkla och effektiva lösningar för lagring och backup av digital företagskritisk information. Bland våra tjänster hittar ni bland annat vår nätbaserade backup-tjänst Fortlax Online Backup, servervirtualisering (VPS) samt molnbaserade lagringstjänster. Ambitionen är att skräddarsy IT-lösningar som bäst passar er organisations unika behov och förutsättningar. Oavsett lösning tar vi ett helhetsansvar för implementation, underhåll och uppgraderingar.

Gemensamt för alla våra lösningar är att de inte kräver någon form av investeringar i hård- eller mjukvara för kundens del samt att vi alltid kompletterar våra tjänster med Support- och serviceavtal. Tryggt för er – självklart för oss.

Varför ska ni jobba med Fortlax?

  • Vi kan lagring
  • Vi har en av Europas säkraste anläggningar
  • Vi är en helhetspartner för företagets IT-behov
  • Vi levererar rätt lösning till rätt pris
  • Vi erbjuder det bästa från de bästa leverantörerna
  • Ni får en lagring i ett moln nära er

 

Historik

Fortlax datacenter startades av Anders Berglund och Mats Hjorth 2004 i Hortlax strax söder om Piteå.
2003 lyckades de två köpa en av Europas säkraste fastigheter av det svenska försvaret. Fastigheten var tidigare en viktig länk för FRA (Försvarets Radioanstalt) då de bedrev avancerad signalspaning på platsen. Dygnet runt arbetade ett 30-tal personer i verksamheten som krävde högsta säkerhet både på personal och byggnader.

Fastigheten byggdes så sent som 1992 och kostade, enligt kända uppgifter, då drygt 100 miljoner svenska kronor att färdigställa. År 2001 lades verksamheten ner. Huvudanledningen var att det ”kalla kriget” var över och man nu kunde banta ner verksamheten. I mars 2003 köpte Anders och Mats fastigheten av Fortifikationsförvaltningen – svenska försvaret.

Eftersom byggnaderna/serverhallarna och den höga driftsäkerheten lämpade sig mycket väl för datadrift och datalagring var det naturligt att starta en datacenterverksamhet på platsen.

Tidigt kom visionen att vi, Fortlax, skulle arbeta med digitalt långtidsbevarande. Richard Rierstam, med ett förflutet från Riksarkivet och just digitalt långtidsbevarande var en av de nya kontakterna som erbjöds delägarskap i företaget. Marknaden var dock inte riktigt mogen för ett digitalt långtidsbevarande – eArkiv runt 2004-2005. Utan att göra avkall på visionen startade då Fortlax med att erbjuda kunderna Fortlax Online backup som idag är en av våra mest framgångsrika tjänster.

Idag har Fortlax många stora och små företag samt några myndigheter på kundlistan. De tjänster som vi erbjuder idag är backup, virtualiseringslösningar, hårdvara, konsulttjänster och mycket mer.

Hör av dig till oss

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor om din IT-miljö.

°C
Det är just nu °C i Piteå.
Detta betyder att vi använder
% naturlig kyla för att kyla våra anläggningar.